Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

ΤΑ ΓΚΡΑΦΙΤΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ



Όπου και αν ταξιδεύω στην Ελλάδα συνεχώς επιβεβαιώνομαι πως δεν υπάρχει πλέον σημείο της επικράτειας που να μην έχει περάσει από πάνω του το σπρέι ή το πινέλο κάποιου «καλλιτέχνη» ή ενός άλλου με διάθεση για εικαστικές παρεμβάσεις στις επιφάνειες των τοίχων και των οτιδήποτε κτίριο έχει παρατηθεί ή υπολανθάνει της προσοχής των ιδιοκτητών του και ως εκ τούτου θεωρείται έρμαιο κάθε τυχόντα.
Το ίδιο συνέβη προχθές και στη Δυτική Φραγκίστα όπου περπατούσα στις γειτονιές του στο χωριού αναζητώντας κάποιες γωνιές που θα μου άρεσαν να τραβήξω φωτογραφίες και κάποια στιγμή βρέθηκα πάνω από το μεγάλο ρέμα που διασχίζει το χωριό και το οποίο, για ευνόητους λόγους έχει ντυθεί με τσιμέντο και ξαφνικά, βλέπω εκεί μέσα δυο καλοφτιαγμένα γράφιτι, σαν αυτά που βλέπουμε να καλύπτουν τους τοίχους στην Αθήνα.

Δεν γνωρίζω καν ποιος τα έφτιαξε, ούτε είχα και χρόνονα ρωτήσω κάποιον στο χωριό. Κατάλαβα όμως ότι όποιος και να ήταν αυτός ή η παρέα, το έκαναν κρυφά για να μην τους δούν και αρχίσουν τα σχόλια και να οδηγηθούν στο να δώσουν εξηγήσεις σε διάφορους παράξενους. Όχι αναφορικά με το τι θέλουν να πουν με αυτά τα «έργα», αλλά για να γίνει συζήτηση, πράγμα που κατά κανόνα δεν ενθουσιάζει και τόσο πολύ κανένα καλλιτέχνη, ακόμα και αν αυτός είναι πολύ αναγνωρισμένος ή σίγουρος για ότι κάνει.
 
Πιστεύω δε πως κανένας δεν θα βρεθεί να τα καταστρέψει, - και αν βρεθεί να τα χαλάσει τότε είναι που θα γίνουν γνωστά καιτο θέμα θα κουβεντιαστεί περισσότερο- και τούτο θα νομίζω πως θα αποτελέσει και την ευκαιρία να δούμε ως του χρόνου όλο το τσιμενταριεμένο ρέμα γεμάτο γκράφιτι και ελπίζουμε να έχουν την ίδια ποιότητα με αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου